Handboek herstelrecht in het onderwijs: In plaats van schorsen
Iedereen die in het onderwijs leert en werkt, loopt schade op; door eigen gedrag of door wat anderen doen. Dit is onvermijdelijk en hoe raar het ook klinkt, dat is maar goed ook, want alleen door schade op te lopen kun je leren. Je leert de schade een volgende keer te vermijden of te beperken en je leert schade te herstellen. Dit boek biedt mogelijkheden om met ongewenst gedrag om te gaan op een manier, en vanuit een pedagogisch klimaat, waar iedereen beter van wordt.
Ieder conflict dat zonder straffen of verwijdering opgelost wordt, is voor veel mensen een overwinning. Als je er zelf bij betrokken bent, voelt een schorsing of flinke straf vaak als een persoonlijke nederlaag omdat het (weer) niet is gelukt die leerling te bieden wat hij nodig heeft.
Schorsing is vaak een manier waarop de school tegen een leerling zegt: “We kunnen je niet handhaven en moeten je afwijzen.” Wanneer de ideeën uit dit boek een plek hebben gevonden, kan een school bij een schorsing zeggen: “We bieden jou mogelijkheden om wat je aangericht hebt te herstellen. Als jij daar geen gebruik van wilt maken is dat jouw keus, maar dan pas jij niet binnen deze school. Wij wijzen jou niet af, maar jij wijst de school in dat geval af.”
Zevende druk, 195 pagina's.
Bekijk hier de inhoudsopgave »