Hoogsensitieve leerlingen
Hoogsensitieve kinderen zijn bijzondere leerlingen, in de goede zin des woords. Ze worden geboren met een sterk ontwikkeld zenuwstelsel, dat soms zorgt voor problemen, maar ook voor een heel intense belevingswereld. Bij een (te) grote hoeveelheid prikkels vervallen hoogsensitieve leerlingen makkelijk in negatief gedrag of ze trekken zich terug en worden als verlegen of faalangstig bestempeld. De school is een omgeving met ontzettend veel impulsen, waar een leerling makkelijk overprikkeld raakt.
Om die veelheid aan prikkels te vermijden, zijn hoogsensitieve leerlingen vaak teruggetrokken of verlegen en worden ze gezien als spelbreker. Hun gevoel van eigenwaarde is laag, doordat ze zo kwetsbaar zijn. Ook worden ze vaak ten onrechte als ‘faalangstig’, ‘ADHD’er’ of ‘sociaal onhandig’ betiteld. Het is voor een leerkracht niet eenvoudig om te beoordelen of afwijkend (leer)gedrag van een leerling te wijten is aan een stoornis of niet en hoe je om moet gaan met hoogsensitiviteit.
In dit praktijkboek gaat Susanne Nieuwenbroek nader in op het begrip hoogsensitiviteit. Hoe kun je als leerkracht hoogsensitiviteit herkennen en hoe kun je het onderscheiden van problemen als faalangst, hoogbegaafdheid en ADHD? Wat is de rol van de ouders op het gebied van hoogsensitiviteit en hoe ga je daarmee om? Ook staan in dit boek concrete handreikingen hoe deze leerlingen te begeleiden in en buiten de les, met een vragenlijst voor het signaleren van hoogsensitiviteit en diverse oefeningen.
Derde druk, 91 pagina's.
Lees hier een recensie van dit boek »
Bekijk hier de inhoudsopgave »