Ga terug

Zeven dagen op weg naar succesvol mentoraat

Mentoren hebben een belangrijke rol in school. Ze vervullen een spilfunctie in het begeleiden van de groep, maar ook in het verzorgen van maatwerk voor de individuele leerling. Ortho Consult biedt een unieke korte opleiding voor mentoren. In zeven dagen leer je alle ins en outs van succesvolle mentoren. Wat moet je doen, hoe moet je dat doen, maar vooral ook wie moet je zijn. Want succesvolle mentoren hebben niet alleen kennis en vaardigheden, maar realiseren zich ook dat de basisattitude van grote invloed is op het effect van je interventies in de klas en bij je mentorleerling. Deze korte opleiding verrijkt je werk als mentor. Wil jij in minder tijd meer effect? Wil jij leren hoe je van je klas een leuke groep kunt maken? En wil jij weten hoe je lastige mentorgesprekken effectiever kunt voeren? Dat en meer leer je in deze zevendaagse reis.

Deze opleiding geeft antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe maak je van je mentorklas een positieve groep?
  • Hoe voorkom je pestgedrag en wat doe je als er toch gepest wordt?
  • Hoe voer je succesvol individuele gesprekken met leerlingen?
  • Hoe voer je gesprekken over (ernstige) zorgvraagstukken (echtscheiding, rouw, agressie etc.)? En hoe verwijs je door?
  • Hoe voer je gesprekken met (kritische) ouders? En met je collega’s?
  • Hoe ga je om met specifieke begeleidingsvraagstukken (faalangst, autisme, ADHD)? Met als basisidee: hoe kun je uitgaan van verschillen (i.p.v. omgaan met verschillen)?

Tijdens deze opleiding wordt ook gewerkt aan het persoonlijk proces. De opleiding bestaat uit kleine stukjes theorie, gevolgd steeds door een scala aan afwisselende werkvormen en verwerkingsopdrachten in subgroepen.

Opleidingsstaf

  • Leendert van Genderen is trainer/supervisor en is opgeleid in de contextuele hulpverlening. Heeft jarenlange ervaringen als leraar, zorgcoördinator en leerlingbegeleider. Schreef onder andere het boek 'Echtscheiding en school' en het handboek 'Voor elke Zorgcoördinator'.
  • Kim Oonk is trainer en is opgeleid in de contextuele begeleiding en in systemisch werk. Voor Ortho Consult verzorgt ze trainingen. Heeft jarenlang ervaring als leraar en begeleider in het VO. Schreef onder andere het praktijkboek 'Van examenvrees naar examenfeest'.

Duur van de opleiding
Deze opleiding bestaat uit 7 dagen. De opleiding wordt afgesloten met een diploma. De trainingstijden zijn van 10.00 uur tot 16.30 uur. Inloop met koffie/thee vanaf 09.30 uur.

Werkmateriaal
Voor deze cursus krijgen de deelnemers een werkmap met daarin het programma. Na afloop van elke bijeenkomst ontvangen deelnemers via mail artikelen als aanvullend leesvoer. Deze kunnen de cursisten naar eigen inzicht in hun werkmap toevoegen.

Voor deze training dienen cursisten drie handboeken aan te schaffen:

Deze boeken kunnen tijdens de eerste cursusdag voor een speciaal tarief (€ 60,00 i.p.v. € 83,85) worden aangeschaft. 

Locatie
De training wordt gegeven in La Vie Meeting Center aan de Lange Viestraat in Utrecht (boven de Bijenkorf). La Vie ligt op vijf minuten lopen vanaf Utrecht CS. La Vie beschikt over een eigen parkeergarage (betaald parkeren).

Zeven dagen op weg naar succesvol mentoraat
Inclusief

Werkmateriaal, koffie/thee, fruit en snoep en een uitgebreide lunch.

Voor wie?

Mentoren (in opleiding)

Inschrijfvoorwaarden

Het inschrijfgeld voor deze opleiding bedraagt € 1.495,00.

Annuleren van deze opleiding is kosteloos mogelijk tot drie maanden voor aanvang van de opleiding. Bij annuleren binnen drie maanden van de start van de opleiding is het volledige inschrijfgeld (€ 1.495,00) verschuldigd.

Opleidingen Staf / Trainers
Leendert van Genderen

Leendert van Genderen

Leendert werkte jarenlang op een VMBO Scholengemeenschap en heeft veel ervaring als docent, leerlingbegeleider, teamleider en zorgcoordinator.

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe startdata bekend voor deze opleiding. Stuur een e-mail naar info@orthoconsult.nl, dan brengen we je op de hoogte zodra de nieuwe data bekend zijn.