Ga terug

Transactionele Analyse, vanuit Contextueel perspectief!

Korte opleiding

Iedereen heeft wel eens te maken met gesprekken, waarin de ander onredelijk is. Je kunt dan kijken naar die onredelijkheid en argumenten zoeken waarom het probleem door die ander veroorzaakt wordt. In de transactionele analyse leer je echter niet alleen kijken naar het communicatieve gedrag van de ander (je kunt de ander immers niet veranderen), maar ook naar jouw manier van reageren op de ander. Tijdens deze zevendaagse opleiding leer je jouw communicatiepatronen herkennen, om van daaruit te kijken hoe je jouw ineffectieve reacties kunt vervangen. Om zo de dialoog met die ander weer op gang te brengen.

In deze opleiding staan, vertrekkend vanuit de contextuele benadering, de tweede en derde dimensie centraal. Studenten ontdekken aan de hand van de rijke theorie van Eric Berne meer over de psyche van mensen, de ontwikkeling van de psyche, de communicatie tussen mens en mens en tot slot de ontwikkeling van conflicten binnen de psyche en conflicten van mens tot mens. Dit alles vanuit de rijkdom van het gedachtengoed van Ivan Boszormenyi Nagy.

In zeven opleidingsdagen neemt Ivo Mijland je mee in deze zeer bruikbare en praktische denkwijze over menselijk gedrag. Naast theoretische uitwerkingen, ervaar je vooral een scala aan effectieve modellen die direct toepasbaar zijn in relatie tot je leerlingen en tot jezelf. Er wordt gewerkt op twee hoofdlagen: ik als professional in relatie tot mezelf en ik als professional in relatie tot anderen. Steeds plaatsen we de inzichten uit de Transactionele Analyse in het perspectief van de contextuele leerlingbegeleiding.

Voor wie?
Deze opleiding is bedoeld voor:

 • Leerlingbegeleiders en IB’ers die meer inzicht willen krijgen in de gesprekken met leerlingen
 • Contextueel geschoolde begeleiders, die naast de vierde dimensie ook meer inzicht zoeken in dimensie twee en drie
 • Schoolleiders/teamleiders die meer uit hun team willen halen
 • Mentoren die zowel op individueel als op groepsniveau zich willen ontwikkelen als hulpbron
 • Mensen die op zoek zijn naar een verrijkende zoektocht naar de communicatie van zichzelf en van anderen
 • OOP'ers die beter opgewassen willen zijn tegen overweldigende communicatie van ouders, leerlingen en collega's

Opbouw en inhoud van de opleiding
Tijdens de opleiding staan vier adagio’s centraal:

 1. Mensen zijn okay (ook als ze niet okay doen)
 2. Mensen staan in relationele verbinding met hun geschiedenis en ontwikkelen van daaruit hun wezen
 3. Mensen zijn autonoom en maken vanuit eigen autonomie keuzes, weliswaar beïnvloed door de omgeving
 4. Mensen zijn in staat om eerder gemaakte keuzes te herzien als ze zich vanuit het gezin van herkomst gerechtigd voelen dingen anders te doen

Tijdens deze opleiding maak je op praktische wijze kennis met de krachtige en effectieve gedachten uit de Transactionele Analyse, steeds gekoppeld aan de contextuele benadering.

Dag 1: Egoposities en transacties
Dag 2: Strooks en strookwetten
Dag 3: Script: drivers/stoppers/allowers
Dag 4: Spel: dramadriehoek/kwaliteitendriehoek
Dag 5: Contracten met jezelf en met een ander
Dag 6: Ontwikkelingspsychologie
Dag 7: Oogsten en verbinden

Opbrengst?
Na afloop van deze opleiding:

 • Zijn de meest gebruikte begrippen uit de Transactionele Analyse van Eric Berne zowel op denk- als op gevoelsniveau helder en toepasbaar 
 • Beschik je over een groot aantal praktische oefeningen die je kunt gebruiken in de begeleiding van individu en groep 
 • Heb je een beter zicht op je eigen valkuilen en kwaliteiten als (bege)leider 
 • Heb je een beter zicht op de contracten en contacten die je in verbinding met de ander aangaat 
 • Weet je hoe je script zich ontwikkeld heeft en heb je handvatten je script te veranderen 
 • Heb je een veel beter zicht op destructieve communicatie, waardoor je ook in staat bent om de ander te verleiden tot een constructief gesprek

Duur van de opleiding
Deze opleiding bestaat uit 7 dagen van 10.00 uur tot 16.15 uur. Inloop met koffie/thee vanaf 09.30 uur

Locatie
De training wordt gegeven in La Vie Meeting Center aan de Lange Viestraat in Utrecht (boven de Bijenkorf). La Vie ligt op vijf minuten lopen vanaf Utrecht CS. La Vie beschikt over een eigen parkeergarage (betaald parkeren).

Transactionele Analyse, vanuit Contextueel perspectief!
Inclusief

Het boek 'Step your mind' (Ivo Mijland), werkmateriaal, koffie/thee, fruit en snoep en een uitgebreide lunch.

Voor wie?

Leerlingbegeleiders, IB’ers, Contextueel geschoolde begeleiders, Schoolleiders/teamleiders, mentoren en mensen die op zoek zijn naar een verrijkende zoektocht naar de communicatie van zichzelf en van anderen.

Inschrijfvoorwaarden

De kosten voor deze opleiding bedragen € 1.595,00. Dat is inclusief het boek 'Step your mind', een handzaam boek waarin de Transactionele Analyse in heldere taal wordt samengevat. Tijdens de opleiding krijgen de deelnemers aanbevelingen voor andere literatuur. Deze aanbeveling kennen geen verplicht karakter en zijn vooral bedoeld voor deelnemers die op zoek zijn naar nog meer kennis over de TA. Er is plaats voor maximaal 16 deelnemers.

Annuleren van deze opleiding is kosteloos mogelijk tot drie maanden voor aanvang van de opleiding. Bij annuleren binnen drie maanden van de start van de opleiding is het volledige inschrijfgeld (€ 1.595,00) verschuldigd. Wij werken vanuit onze algemene voorwaarden.

Opleidingen Staf / Trainers
Ivo Mijland

Ivo Mijland

Ivo heeft 14 jaar ervaring als docent en leerlingbegeleider/coach op VSO en VO. Hij heeft een praktijk voor contextuele hulpverlening en coaching. Hij schreef 24 praktische onderwijsboeken en werkt vanuit dezelfde praktische benadering als trainer.


Inschrijfformulier

Ik zou graag deel willen nemen aan:
Transactionele Analyse, vanuit Contextueel perspectief!

Factuur

Persoonlijk