Van migratie naar integratie
Jongeren die migreren naar een ander land krijgen heel wat te verwerken. Ze zijn niet alleen bezig om een nieuwe cultuur te leren kennen, maar ze zijn ook zichzelf, hun plek in het gezin, op school en in de maatschappij aan het ontdekken.
Anouk Jacobs behandelt de uitdagingen rondom migratie en integratie van jonge migranten vanuit een contextueel perspectief. Wat gaat er achter het gedrag van de jongere schuil?
Hoe kunnen begeleiders omgaan met een jongere die in en tussen twee verschillende culturen leeft? In dit licht worden belangrijke contextuele begrippen besproken waaronder parentificatie, roulerende rekening en loyaliteit. Verder worden er praktische handreikingen gedeeld omtrent rouw en trauma bij jonge migranten; de belangrijke invloed van ouders op deze thema’s komt ook aan bod.
Begeleiders kunnen door het toepassen van meerzijdige partijdigheid en door rekening te houden met taalbarrières en cultuurverschillen jongeren en hun ouders beter ondersteunen tijdens de reis van migratie naar integratie.
Anouk Jacobs is jarenlang werkzaam geweest in het onderwijs als docent, mentor en leerlingbegeleider. Daarbij heeft zij uitgebreide ervaring opgedaan in het begeleiden van jonge migranten. Momenteel is zij werkzaam als leerplichtambtenaar en RMC-trajectbegeleider. Dankzij haar contextuele en transactionele scholing begeleidt zij jongeren op een manier waarop zij echt gezien worden.
112 pagina's
Bekijk hier de inhoudsopgave »
Bekijk hier de recensie van NBD Biblion »